Medborgare kräver klimatavtal

I den förta globala medborgarpanelen om klimatet ”World Wide Views on Global Warming” visar det sig att medborgarna är starkt oroade över klimatet och kräver ett nytt avtal i Köpenhamn. Mest oroade är medborgarna i Moçambique och Mali medan Japanerna är minst oroade. Svenskarna hamnar däremellan med 67% av de tillfrågade som är väldigt bekymrade över klimatförändringarna. Läs mer om undersökningen på DN eller hela undersökningen här.

2 kommentarer:

Carin said...

Intressant att Mocambique och Mali är mest oroade. De bor ju också i några av de länder i världen som är hårdast drabbade.

Ska förövrigt med nöje följa din blogg.

Anonymous said...

Nätverket HEAVEN OR sHELL • www.himmelsk.se • info@himmelsk.se
PRESSMEDDELANDE
17 november 2009
Länsstyrelsen godkänner provborrningar efter fossilgas utanför Lövestad
Länsstyrelsen i Skåne beslutade i dag att godkänna Shells provborrningar efter fossilgas utanför Lövestad. Överklagas beslutet kan dock ett slutgiltigt avgörande ligga ett år fram i tiden. Nätverket Heaven or sHell beklagar Länsstyrelsens beslut.
– Samtidigt som klimatförhandlingarna i Köpenhamn förbereds får Shell tillstånd att förbereda för utvinning av klimatpåverkande fossilgas på den svenska sidan av Öresund. Det är varken hållbart eller framtidsinriktat, säger Carl Piper, ordförande i nätverket Heaven or sHell.
Heaven or sHell håller med Naturskyddsföreningen, WWF och Greenpeace som nyligen i en debattartikel kritiserade Shells planer på utvinning av fossilgas i Skåne och argumenterade för att klimatförändringarna bör mötas med investeringar i förnybar energi och satsningar på energieffektivisering – inte med ökad utvinning av fossila bränslen
Heaven or sHell anser att Länsstyrelsen, till skillnad från de små skånska kommuner där provborrningarna planerats, har den tunga miljökompetens som krävs för att kunna fatta beslut i frågan om provborrningar efter fossilgas. Samtidigt beklagar nätverket att Länsstyrelsen och myndigheten Bergstaten kan tillåta provborrningar utan att en mer omfattande miljökonsekvensbeskrivning görs för utvinningsfasen.
– Bolag som lägger ner miljoner på att provborra är självklart inställda på fullskalig utvinning. Frågan vi redan i första ledet borde ställa är om Sverige verkligen ska utvinna fossilgas. Den gas man utvinner kommer att användas och innebär minskade klimatsmarta investeringar i förnybar energi och energieffektivisering, säger Carl Piper.

Heaven or sHell är ett politiskt och religiöst oberoende nätverk som arbetar för att stoppa Shells provborrningar efter fossilgas i Skåne, och att få till stånd en ändring av minerallagen så att markägare, kommuner och länsstyrelser kan säga nej till prospektering och utvinning.

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template